piątek, 8 maja 2009

Na zdrowe serce jedz ryby i trochę orzechów

Najnowsze badania wykonane na zlecenie California Walnut Commission wykazały, że zarówno orzechy włoskie, jak i ryby, wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej, jednak robią to na dwa różne sposoby. Bogate w polifenole i kwasy tłuszczowe orzechy obniżają poziom cholesterolu, a ryby poziom trójglicerydów we krwi.

W badaniu wzięło udział 25 dorosłych osób z normalną oraz lekką hiperlipidemią. Przypisani zostali do trzech grup: grupy o diecie orzechowej, gdzie na każde 10 milidżuli dostarczanej energii przypadało 42,5 g orzechów, grupy o diecie rybnej, która zjadała 113 g łososia tygodniowo oraz grupy kontrolnej o diecie bez orzechów i ryb. Diety były tak zbilansowane, aby ich wartości energetyczne w sumie były takie same.

Ogólny poziom cholesterolu oraz poziom cholesterolu LDL zmniejszyły się w grupie "orzechowej", podczas gdy nie uległy zmianie w grupie "rybnej". W tej drugiej grupie zmniejszyły się natomiast poziomy trójglicerydów, podczas gdy nie zmieniły się w grupach o diecie orzechowej i kontrolnej. W grupie zjadaczy ryb podniosł się również poziom "dobrego cholesterolu". Za to w grupie "orzechowej" zmniejszył się stosunek poziomu cholesterolu HDL ("dobrego") do ogólnego poziomu cholesterolu.

Wnioski z badania potwierdziły wyniki innego amerykańskiego studium z zeszłego roku. Odkryto wtedy, że zastąpienie pokarmów o dużej zawartości nasyconych tłuszczów, orzechami i jedzeniem bazującymi na orzechach, może zmniejszyć poziomy cholesterolu o 6%.

Jeszcze inne studium odkryło, że orzechy włoskie mają pozytywny wpływ na mózg, szczególnie osób starszych. A jeszcze nie tak dawno twierdzono, że to mit.

Badacze z Tufts University doszli do wniosku, że umiarkowana ilość orzechów wpływa dobrze u osób starszych na ich czynności ruchowe. Funkcjonowanie neuronów jest u nich często upośledzone. Wynika to m.in. z mniejszej "plastyczności synaptycznej" oraz ze zniszczeń tkanki nerwowej w wyniku procesów utleniających. U podstarzałych szczurów, które były przedmiotem tych badań, upośledza to koordynację ruchową, poczucie równowagi oraz króktotrwałą pamieć przestrzenną.

Dieta szczurów, w której orzechy stanowiły 2%-6%, wpłynęła pozytywnie na ich zdolności poznawcze i ruchowe. Ale już 9% orzechów w diecie upośledzało ich pamięć. Wynika z tego, że starsze osoby mogą poprawić swoje zdolności motoryczne i kognitywne poprzez włączenie do swojej (ogólnie zdrowej) diety orzechów włoskich w średnich ilościach.

Źródła:
www.foodnavigator.com
www.ars.usda.gov

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz