czwartek, 7 maja 2009

Owoce i warzywa pełne witamin?

© WIKIMEDIA COMMONS
Prawie prawda. Owoce i warzywa pełne witamin były kiedyś. W wielu krajach organizacje rządowe i pozarządowe związane z odżywianiem drżą o zdrowie obywateli, którzy nie jedzą wystarczająco dużo owoców i warzyw. Milczą jednak, gdy zostają zapytane o prostą interpretację smutnych danych, dotyczących dramatycznie zmniejszających się ilości witamin i biopierwiastków w tych produktach. Prawdą jest, że ludzie jedzą za mało "zielonego", ale z drugiej strony okazuje się, że włączenie dużej ilości warzyw i owoców do diety wcale nie gwarantuje zdrowia, jak to by się mogło wydawać.

Fakty są następujące:
  • ilość magnezu, najważniejszego dla życia biopierwiastka, w brokułach spadła o prawie 60% przez ostatnie 20 lat. W marchwi o prawie 80%. Podobnie w szpinaku.
  • zawartość witaminy A w ziemniaku przez ostatnie 50 lat spadła o... 100%. W kukurydzy o 30%. W burakach o 90%.
  • witaminy C jest w jabłkach o 60% mniej, niż było 20 lat temu. W ziemniakach ubyło jej także prawie 60% przez 50 ostatnich lat. O tyle samo zmniejszyła się w nich zawartość żelaza. Mrożony groszek po ugotowaniu traci 80% witaminy C.
  • 20 lat temu w brokułach było o 70% więcej wapnia, niż jest teraz. W ziemniakach ubyło tego pierwiastka prawie 30% przez pół wieku. Inne dane mówią o prawie 80%.
  • pomiary zawartości składników odżywczych wykazały, że 80% badanych warzyw i owoców ma mniej witamin i biopierwiastków niż 50 lat temu. Wzrostu ich zawartości prawie się nie obserwuje. Wiadomo, że w ziemniakach jest w tej chwili więcej niacyny, niż było kiedyś.
Organizacje żywieniowe nabrały wody w usta i nie komentują tych doniesień, które, nota bene, są prostym porównaniem tabel zawartości witamin i biopierwiastków, jakie były i są publikowane właśnie przez te organizacje. Organizacje, choć milczą, to jednak zalecają, by każdy do diety dorzucił sobie multiwitaminowy suplement. Tak na wszelki wypadek?

Skąd taki spadek zawartości składników odżywczych? Po pierwsze zanieczyszczone środowisko. Eksperci przypuszczają też, że spadek wynika z nowych metod i sposobów uprawy oraz transportowania owoców i warzyw. Obecnie stawia się na wygląd. Unijne standardy wyznaczają normy, jakie musi spełniać idealny pomidor. Normy wielkości, koloru, kształtu... To, czego nie widać, a co jest najważniejsze, ich nie interesuje. Postępowanie w stylu chińskich producentów samochodów.

A co z innymi, ważnymi substancjami w owocach i warzywach? Czy zmniejsza się też zawartość flawonoidów odpowiedzialnych za przeciwutleniające właściwości owoców? Na to pytanie nikt nie odpowiada. Można niestety zakładać, że tak właśnie się dzieje.

Co można zrobić w tej sytuacji? Są tacy, którzy idą w zaparte, twierdząc, że wszystkie niezbędne mikro- i makroelementy da się czerpać z jedzenia. Może i da się, ale trzeba by było codziennie zjadać fasolę wiadrami, jabłka kartonami itd. Z opinii specjalistów i z moich rozmów z lekarzami wynika, że w świetle obniżających się standardów jakościowych żywności, suplementacja diety jest jedynym ratunkiem. Straszne jest to, że podobno nawet ci, którzy regularnie łykają preparaty multiwitaminowe oraz jedzą owoce i warzywa, mają mimo wszystko niedobory.

1 komentarz:

  1. Ludzi będzie się dopiero wtedy traktować normalnie, jeśli zacznie się to opłacać. Więc możemy się tylko cieszyć, że świadomość w tej dziedzinie wzrasta i konsumenci nie chcą już kupować bez opamiętania niezdrowego jedzenia. Mówią o tym statystyki, a ludzie coraz częściej dołączają suplementy do swojej codziennej diety. Na zachodzie zaczyna z tego robić się powoli moda. Wszyscy chcielibyśmy zdrowo się odżywiać, ale gdzie szukać żywności która spełni nasze wymagania? W marketach na półkach nie znajdziemy zazwyczaj pełnowartościowych warzyw i owoców. Zawartość ich substancji odżywczych i minerałów, tak bardzo nam potrzebnych do gospodarki w naszych ciałach, spada z roku na rok. A produkcja żywności na wielką skalę i po najniższej cenie tylko ten proces pogłębia. Może jednak warto sięgnąć po dobre i sprawdzone suplementy, a nasze zdrowie nam za to w późniejszym czasie podziękuje. http://flavonjack.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń